Τήνος Κυκλάδες Tinos Island Cyclades Greece Hellas Grèce Griechenland Grecia

ΧΩΡΑ | ΠΟΛΗ

Χώρα της Τήνου

Η Χώρα της Τήνου

Καλώς ορίσατε!
Η πόλη που ονομάζεται από τους ντόπιους Χώρα, είναι μια μικρή νησιωτική πολιτεία, που αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Στα παλαιά μονώροφα και διώροφα σπίτια έχουν προστεθεί τριώροφες και τετραώροφες πολυκατοικίες. Μερικά δρομάκια της διατηρούν ακόμη την παλαιά γραφικότητα με το πλακόστρωτό τους και τις μικρές αυλές ή τους κήπους των σπιτιών. Άλλοτε καλείτο Λιμάνι ή Χώρα του Αγίου Νικολάου, από την ομώνυμη παλαιά εκκλησία κοντά στη θάλασσα, είχε λίγα σπίτι που εξυπηρετούσαν την εμπορική και ναυτιλιακή κίνηση και ήταν το επίνειο της μεσαιωνικής πόλεως του Κάστρου – Ξώμπουργου. Άρχισε να αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες της Ενετοκρατίας και κυρίως κατά τα χρόνια της ³Τουρκοκρατίας. Η εύρεση της εικόνος της Παναγιάς έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξή της, η οποία αποκορυφώθηκε τα μεταπολεμικά χρόνια. Ήδη στην πόλη κατοικεί, όπως προαναφέρθηκε, το 50-60% περίπου του συνολικού πληθυσμού του νησιού και με τις εξοχές της (ευρύτερη περιοχή από Κιόνια έως και Άγιο Ιωάννη Πόρτο) συγκεντρώνει περισσότερο από το 90% της πάσης μορφής τουριστικής κινήσεως.
Τα πλοία πλεόν, εκτός από τα μικρά ταχύπλοα, πρυμοδετούν στο νέο - έξω λιμάνι και φθάνοντας πεζή στο παλιό - εσωτερικό λιμάνι της Τήνου διακρίνετε δυο δρόμους κάθετους στην παραλία να οδηγούν προς το ναό της Παναγιάς. Αριστερά είναι ο νεώτερος, η λεωφόρος της Μεγαλόχαρης, στην οποία βρίσκεται το Γυμνάσιο Τήνου, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το κτίριο τηλεπικοινωνιών, και η πρώην Ιερατική Σχολή και ένα μικρό μέρος της αγοράς. Δεξιά ο παλαιότερος, η οδός Ευαγγελιστρίας, στην οποία βρίσκεται το Δημαρχείο και λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της πόλεως και η πρώην βιοτεχνική σχολή. Στον ίδιο δρόμο υπάρχει μια καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη κατασκευασμένη το 1798
. Στην παραλία, στο παλιό - εσωτερικό λιμάνι βρίσκεται και το κτίριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.
Και οι δυο δρόμοι καταλήγουν στο συγκρότημα κτιρίων του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, του οποίου δεσπόζει το εντυπωσιακό οικοδόμημα του ναού της Παναγίας.

Η Χώρα της Τήνου είναι η έδρα του Δήμου Τήνου - Δημοτικό Διαμέρισμα Πόλης Τήνου.

Tinos island Cyclades Greece e-tinos.gr © 2002-2015 | e-cyclades.com | visitgreece.eu | Design by mare creative service | Hosting by mareweb services. All rights reserved.